MAE: Informațiile despre numărul muncitorilor români din M. Britanie, speculative și nefundamentate

MAE: Informațiile despre numărul muncitorilor români din M. Britanie, speculative și nefundamentate
Publicat: 16/08/2013, 13:32
Actualizat: 28/09/2018, 16:58

Ministerul de Externe susține că sunt „speculative și nefundamentate pe date reale” interpretările și comentariile apărute în presa britanică potrivit cărora numărul de români angajați în Marea Britanie în trimestrul II din 2013 este egal cu sporul de forță de muncă din România din aceeași perioadă.

„Datele publicate de Oficiul Național pentru Statistică se referă la numărul cetățenilor români aflați în diverse forme de angajare în Marea Britanie, în cursul trimestrului II 2013, iar nu la «numărul muncitorilor români care au sosit în Marea Britanie în perioada aprilie-iunie»”, precizează MAE într-un comunicat remis vineri agenției MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, creșterea nivelului ocupării în rândul cetățenilor români se explică, în principal, prin faptul că, în intervalul aprilie-iunie 2013, Ministerul de Interne de la Londra a îmbunătățit procedura de obținere a autorizațiilor de muncă, timpul de procesare fiind redus semnificativ, de la aproximativ 9 luni, la sfârșitul anului 2012, la termenul standard de 6 luni sau chiar mai puțin (3-4 luni), inclusiv cu posibilitatea de urgentare dacă solicitantul a primit o ofertă fermă de angajare.

„Ca urmare, numărul cererilor procesate de autoritățile britanice în trimestrul II 2013 a inclus și cereri depuse de cetățeni români în cursul trimestrului I 2013 și chiar trimestrul IV 2012. În aceste condiții, interpretarea potrivit căreia sporul de forță de muncă din România înregistrat în trimestrul II 2013 este egal cu numărul românilor care au venit în Marea Britanie în aceeași perioadă de timp este doar o speculație, nefiind fundamentată pe date reale”, susține MAE.

Potrivit ministerului, datele publicate de Oficiul Național pentru Statistică de la Londra confirmă însă faptul că muncitorii români aleg această țară pentru oportunitățile economice pe care le oferă, și nu pentru a accesa sistemul de beneficii sociale.

MAE menționează că, potrivit datelor Ministerului de Interne britanic, muncitorii români și bulgari reprezintă doar 0,3% din totalul forței de muncă locale.

„Principalii factori care influențează numărul de cetățeni români care lucrează în Regat sunt oferta de locuri de muncă și calitatea solicitanților, indiferent de țara de origine (calificare, îndemânare, experiență profesională, adaptabilitate și flexibilitate). Comunitatea românească din Marea Britanie este bine integrată și își aduce contribuția la dezvoltarea economiei țării gazdă fiind, în același timp, redusă ca număr comparativ cu alte comunități străine din Regat”, se mai arată în comunicatul MAE.

BBC News Online informa joi că numărul românilor și bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 26 la sută în trei luni, potrivit datelor oficiale.

Biroul Național de Statistică susține că 141.000 de români și bulgari au fost angajați în perioada aprilie-iunie, comparativ cu 112.000 în precedentele trei luni, ceea ce reprezintă o creștere de 26 la sută.

Restricțiile de muncă temporare impuse cetățenilor celor două țări vor expira la sfârșitul anului, ceea ce i-a determinat pe activiștii care se ocupă de imigrație să anticipeze o creștere și mai mare anul viitor.

Corespondentul politic al BBC Susana Mendonca a afirmat că problema imigranților români și bulgari este una controversată. Guvernul refuză să ofere o estimare a numărului de imigranți la care se așteaptă, în timp ce Migration Watch UK, care militează pentru un control mai puternic al imigrației, „sugerează că aceștia vor veni în număr mare anul viitor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
A fost prins suspectul în cazul uciderii Mariei, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
S-a dus cel mai generos actor. ZI DE DOLIU în România: "Era penultimul mohican din...
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Croatul Ante Pavelic, întemeietorul și ideologul Ustaše. Politician, avocat, nazist, criminal de război, consilier al...
×